Rugklachten

Heeft u pijn of stijfheid in de rug bij het zitten, staan of liggen?
Schiet de pijn bij het bukken en tillen plotseling in uw rug?
Ervaart u rugklachten tijdens het sporten, hobby’s of werk?

Negen op de tien volwassenen krijgen minstens eenmaal in hun leven last van rugpijn. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele weken, maar soms houd het langer aan of keert de pijn regelmatig terug. Wellicht kan oefentherapie u helpen aan een structurele oplossing!

Oorzaken en gevolgen van rugpijn
Aanwijsbare oorzaken van rugpijn, zijn bijvoorbeeld:
• Hernia, lumbosacraal-radiculair syndroom of ischias;
• Kanaalstenose, discopathie of artrose
• spondylose of spondylolisthesis;
• Scoliose;
• Osteoporose;
• Chronische aandoeningen, zoals de ziekte van Bechterew of Scheuermann

In 90-95 procent van de gevallen is de oorzaak van rugpijn echter onduidelijk. A-specifieke rugklachten, ook wel spit of lumbago genoemd, is de verzamelnaam voor symptomen van rugpijn waar geen aanwijsbare oorzaak voor gevonden kan worden. De pijn kan lokaal aanwezig zijn of door trekken naar boven, naar uw bil en/of been.

Overbelasting, overmatige (spier)spanning, zwakke rugspieren of een ongunstige houding spelen vaak een rol bij het ontstaan en/of het aanhouden van deze klachten. Door de pijnklachten gaat u op een andere manier bewegen, waardoor de spieren uit balans raken. De klachten kunnen uw gaan belemmeren bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, werk of hobby’s.

Oefentherapie helpt!
De oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw rugklachten en helpt u inzicht te krijgen in de reactie van uw lichaam op pijn. Wij geven uw oefeningen om uw rug te versterken, maar leren u ook om zelf de spieren te ontspannen. De oefeningen en (houding)adviezen passen wij aan op uw bewegingsmogelijkheden en dagelijks leven. Hiermee leert u om adequaat te reageren op uw rugklachten, zodat deze verminderen of verdwijnen.

Meer informatie over de behandeling vindt u op de pagina Therapie