Therapie

Op deze pagina vindt u meer informatie over oefentherapie Cesar en Mensendieck en over de klachten die wij kunnen behandelen. U kunt hier ook lezen wat u kan verwachten tijdens de behandeling.

Wat is oefentherapie?

Oefentherapie is gezondheidszorg. De oefentherapeut wil zorgen voor uw gezondheid. Daarbij wordt u als patiënt actief betrokken. Wij kunnen u helpen bij klachten die verband houden met bewegen of het gebrek aan beweging. De oefentherapeut kijkt niet alleen naar de klacht die u heeft, maar ook naar de oorzaak van deze klacht. Vaak wordt een klacht namelijk veroorzaakt door uw beweeggedrag of houding.

Door het doen van oefeningen met de oefentherapeut begrijpt u waar uw klachten door veroorzaakt worden en hoe u deze klachten kunt voorkomen. De oefeningen die de oefentherapeut u geeft, doet u na de behandeling ook zelf thuis. Op die manier hebt u zelf invloed op uw gezondheid.

Als voorbeeld noemen we rugpijn. Die pijn kan worden veroorzaakt door een verkeerde zithouding op de bank of achter de computer, of door een verkeerde manier van lopen. De oefentherapeut bespreekt met u de klacht en helpt ontdekken waar deze klacht vandaan komt. En als dat duidelijk is, stelt de oefentherapeut samen met u een plan op, om uw houding zo aan te leren passen dat u geen last meer krijgt van uw rug. Zo kunt u de dingen die u zo graag doet weer zo veel mogelijk oppakken.

In de behandeling houdt de oefentherapeut rekening met wie u bent en wat u kunt. Houdt u niet zo van bewegen, of juist wel? Heeft u het druk, privé of op werk? Zijn er omstandigheden die een behandeling voor u lastig maken? De oefentherapeut geeft u een behandeling op maat die bij uw persoonlijke situatie past.

Wat is Cesar en wat is Mensendieck?

Vroeger werd er verschil gemaakt tussen oefentherapie Mensendieck en oefentherapie Cesar. Het begon ooit met mevrouw Bess Mensendieck die een heilgymnastik opstartte in de tijd dat vrouwen korsetten droegen. Zij gaf hen strakke en stijve (statische) oefeningen om hun houding te verbeteren zodat ze zonder korset door het leven konden gaan. Marie Cesar heeft les van haar gehad, maar heeft een dansachtergrond. Ze vond de oefeningen van Mensendieck te stijf dus begon zij haar eigen heilgymnastik met bewegelijkere (dynamische) oefeningen. Daarom hadden deze twee therapieën van het begin af een verschillende visie op behandelen en beter worden, maar wel hetzelfde uitgangspunt.

Oefentherapeuten Mensendieck en Cesar zijn steeds meer met elkaar samen gaan werken, zodat de oefentherapeut nu van zowel Mensendieck als Cesar gebruik kan maken tijdens de behandeling. Sinds 2004 is er één beroepsvereniging voor Mensendiecktherapeuten en Cesartherapeuten, de VvOCM. De opleidingen zijn nog wel gescheiden; een oefentherapeut kiest in de opleiding wel voor Mensendieck of voor Cesar. Maar die naam geeft eigenlijk alleen aan waar de opleiding gevolgd wordt, en niet welke behandeling er gebruikt wordt.

De namen ‘Mensendiecktherapeut’ en ‘Cesartherapeut’ worden steeds minder gebruikt. In plaats daarvan heet de zorgverlener nu ‘oefentherapeut’.

Bij welke klachten kan oefentherapie helpen?

Als u klachten heeft aan uw bewegingsapparaat kan de oefentherapeut u helpen. Het bewegingsapparaat is alles in het lichaam dat helpt bij het voortbewegen, zoals spieren en gewrichten.

De klachten kunnen veroorzaakt worden door een chronische ziekte, zoals reuma of astma. Maar ook door sporten of overbelasting kunt u klachten krijgen. Iedereen is welkom bij de oefentherapeut, wat uw achtergrond, leeftijd of klacht ook is.

Een aantal voorbeelden van klachten waarmee u bij Oefentherapie Schollevaar terecht kunt, zijn:

Als u andere klachten heeft en benieuwd bent of de oefentherapeut u kan helpen, neem dan vooral contact met ons op. We helpen u graag

Hoe kan ik mij aanmelden? Is er een verwijzing nodig?

U heeft geen verwijzing van een huisarts nodig om bij de oefentherapeut behandeld te worden. Iedereen kan zich bij ons aanmelden voor een behandeling.

U kunt zich aanmelden bij de oefentherapeut via de pagina Plan uw afspraak. Ook kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Als u zonder verwijzing komt, vindt er eerst een screening plaats. Door deze screening ontdekken we samen of u met uw klachten bij de oefentherapeut aan het juiste adres bent. Als de oefentherapeut uw klacht niet kan behandelen, of wanneer er aanvullende informatie nodig is voordat de behandeling kan starten, zal de oefentherapeut u adviseren om alsnog naar uw huisarts te gaan.

Wat kan ik verwachten van de behandeling?

Tijdens de eerste behandeling kijkt u samen met de oefentherapeut naar uw klachten en naar uw beweeggedrag. Wat gebeurt er als u loopt en zit? Welke spieren en gewrichten gebruikt u daarbij? En waar wordt uw klacht dan door veroorzaakt?

Als de oorzaak van uw klachten duidelijk is voor u, stelt de oefentherapeut samen met u een behandelplan op. Als u hiermee akkoord gaat, start het vervolg van de behandeling.

Tijdens de volgende afspraken bij de oefentherapeut krijgt u tips over het verbeteren van uw houding in uw dagelijkse activiteiten. Vaak krijgt u oefeningen mee voor thuis. Zo leert u stap voor stap van de oefentherapeut om uw beweeggewoonten te verbeteren en klachten te voorkomen.

Kan ik het aangeven als ik een oefening of behandeling niet prettig vind?

Ja, natuurlijk mag u het aangeven als er tijdens de behandeling iets voorvalt waar u zich niet prettig bij voelt. Dat kan bijvoorbeeld een bepaalde oefening zijn, of iets dat de oefentherapeut doet. Als u twijfelt over een oefening, geef het dan ook eerlijk aan. De oefentherapeut wil u namelijk alleen maar helpen verbeteren, en dan is het heel belangrijk dat u zich daar comfortabel bij voelt.