Bekkenklachten

Bekkenklachten zijn klachten die ervaren worden in het gebied van de onderrug, onderbuik, en natuurlijk het bekken. Het bekken bestaat uit twee botten tussen de buik en de benen, één links en één rechts. Het heiligbeen zit tussen de twee bekkenhelften. Samen vormen ze een soort schaal.

Het bekken is een van de belangrijkste onderdelen van uw skelet voor het stabiel en overeind houden van uw lichaam. Uw rug leunt op het bekken, en de benen bewegen vanuit de heupen die onderdeel zijn van het bekken. Rondom het bekken bevinden zich dan ook veel spieren die de kracht leveren voor deze stabiliteit. Als u loopt, zit of uw rug draait gebruikt u spieren en botten die zich in en rondom het bekken bevinden. Als u dus pijn of andere klachten ervaart aan het bekken, kan dat u belemmeren bij alles wat u doet. 

Bij bekkenklachten wordt vaak gedacht aan zwangerschap, en dat klopt: zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap bekken- en bekkenbodemproblemen ervaren. Maar ook als u niet zwanger bent, jong of oud, kunt u bekkenproblemen hebben, zoals bekken- en lage rugpijn. 

Behandeling van bekkenklachten

Tijdens de eerste afspraak zal de intake plaatsvinden, waarin uw klachten uitgevraagd worden. Vervolgens vindt er een onderzoek plaats waarbij  gekeken wordt hoe het bekken functioneert in samenhang met de rest van het lichaam. Aan de hand van wat u verteld heeft en wat we zien in het onderzoek, stellen we samen een plan op waarin uw doelen centraal staan.
De volgende behandelingen werken we aan uw doelen. We geven u informatie en inzicht over hoe het bekken functioneert. Ook kijken we hoe u het bekken gebruikt bij het dagelijks bewegen en geven we oefeningen en adviezen mee waar u thuis mee aan de slag kunt.

Meer informatie over de behandeling vindt u op de pagina Therapie