Bekkenklachten

Bekkenklachten zijn klachten die ervaren worden in het gebied van de onderrug, onderbuik, en natuurlijk het bekken. Het bekken bestaat uit twee botten tussen de buik en de benen, één links en één rechts. Het heiligbeen zit tussen de twee bekkenhelften. Samen vormen ze een soort schaal.

Het bekken is een van de belangrijkste onderdelen van uw skelet voor het stabiel en overeind houden van uw lichaam. Uw rug leunt op het bekken, en de benen bewegen vanuit de heupen die onderdeel zijn van het bekken. Rondom het bekken bevinden zich dan ook veel spieren die de kracht leveren voor deze stabiliteit. Als u loopt, zit of uw rug draait gebruikt u spieren en botten die zich in en rondom het bekken bevinden. Als u dus pijn of andere klachten ervaart aan het bekken, kan dat u belemmeren bij alles wat u doet.

Bekkenbodemklachten zijn klachten die ervaren worden in het gebied van de urinebuis en anus. ‘Onderkantje’, ‘zitvlak’ of schaamstreek wordt het ook wel genoemd. In het bekken, dus tussen de botten in uw zij, bevinden zich uw geslachtsorganen, blaas en het laatste stuk van de darm. Hoewel er niet zo veel over gesproken wordt, hebben veel mensen last van klachten in dit gebied. Dat heeft vaak te maken met de bekkenbodemspieren. Wanneer die hun werk niet goed doen, heeft dat invloed op de organen in de buik.

Bij bekkenklachten wordt vaak gedacht aan zwangerschap, en dat klopt: zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap bekken- en bekkenbodemproblemen ervaren. Maar ook als u niet zwanger bent, jong of oud, kunt u bekkenproblemen hebben. Voorbeelden hiervan zijn bekkenpijn, rugpijn, ongewild urineverlies, prostaatproblemen, seksuele problemen, verzakking of terugkerende blaasontsteking.

Oefentherapeuten kunnen zich specialiseren in het behandelen van bekken- en bekkenbodemproblemen. Bij Oefentherapie Schollevaar is Titia de therapeut die zich hierin aan het specialiseren is. Wanneer u klachten heeft aan uw bekken(bodem) zal zij u behandelen.

Behandeling van bekkenklachten

Tijdens de eerste afspraak zal de intake plaatsvinden, waarin uw klachten uitgevraagd worden. Vervolgens vindt er een onderzoek plaats waarbij meestal in het ondergoed gekeken wordt hoe het bekken functioneert in samenhang met de rest van het lichaam. U hoeft zich nooit verder uit te kleden dan tot uw ondergoed. Aan de hand van wat u verteld heeft en wat we zien in het onderzoek, stellen we samen een plan op waarin uw doelen centraal staan.
De volgende behandelingen werken we aan uw doelen. Dat kan zijn door u meer informatie en inzicht te geven over hoe het bekken en de bekkenbodem functioneert. Ook kijken we naar hoe u uw bekken en/of bekkenbodem gebruikt bij dagelijks bewegen. Daarnaast krijgt u ook oefeningen.
Door sommige mensen worden de oefeningen als gênant of vervelend ervaren. Merkt u dat u dat ook vindt? Geef het dan aan de oefentherapeut aan, dan zoeken we samen naar oefeningen die beter bij u passen.