Zwangerschap en lichamelijke klachten

De zwangerschap is voor veel vrouwen een mooie en verwachtingsvolle tijd. Er groeit nieuw leven in u! Om dat mogelijk te maken verandert er in relatief korte tijd veel in het lichaam. De buik gaat groeien zodat u niet alle spieren meer zo kunt gebruiken als u gewend bent. Doordat er meer gewicht aan de voorkant bij komt, moet u uw evenwicht op een andere manier verdelen. Het bekken wordt klaargemaakt voor de bevalling en wordt minder stabiel. Bewegen wordt steeds iets moeizamer. Dit zorgt er allemaal voor dat u moet wennen aan wat uw lichaam wel en niet kan.

De oefentherapeut kan u helpen bij het leren kennen van uw veranderende lichaam. U leert om te gaan met eventuele klachten die kunnen optreden, zodat u zo fit en actief mogelijk uw zwangerschap kunt doorlopen.

Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap vrijwel geen klachten, maar na de bevalling wel. Ook in dat geval bent u bij ons op de juiste plaats. Na uw bevalling kan de oefentherapeut u helpen weer goed te herstellen. Hoewel u hier het meest profijt van heeft in de maanden na uw bevalling, kunt u ook jaren later vaak nog goed geholpen worden.

 

Behandeling van zwangerschapgerelateerde klachten

Wanneer u klachten ervaart vanwege uw zwangerschap of na uw bevalling, maar ook wanneer u denkt dat het goed is om sterker te worden tijdens of na de zwangerschap, kunt u contact met ons opnemen en een afspraak maken. Aan de hand van uw huidige conditie en hoe ver u al bent in de zwangerschap, wordt een plan opgesteld. De behandeling bestaat uit oefeningen om het lichaam zo sterk als nodig te houden, en tips voor het dagelijks bewegen. Denk hierbij aan stofzuigen, traplopen, opstaan uit de bank of boodschappen uit het wagentje tillen. Daarnaast krijgt u ook tips om veelvoorkomende zwangerschapsklachten te verlichten. Denk hierbij aan moeite met omdraaien in bed, kramp in de kuiten, of bandenpijn.

Titia is de therapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van zwangerschapgerelateerde klachten, en zal dan ook uw behandelaar zijn.

 

ZwangerTotaal zwangerschapscursus

Wilt u niet alleen werken aan uw zwangere lichaam, maar u ook goed voorbereiden op de bevalling en de tijd daarna? Uw oefentherapeut biedt ook zwangerschapscursussen aan waarbij er naast de tips en oefeningen ook gewerkt wordt aan het voorbereiden op de bevalling en ontspanning. In de gewone behandelingen wordt hier minder aandacht aan geschonken.

De zwangerschapscursus in groepsverband start bij voldoende aanmeldingen en vindt dan plaats op woensdagavond in de praktijkruimte van Oefentherapie Capelle aan de Puccinistraat. Individueel kan de cursus op afspraak gevolgd worden op het adres van Oefentherapie Schollevaar.

De zwangerschapscursus wordt gegeven volgens het protocol van ZwangerTotaal. ZwangerTotaal is een netwerk van oefentherapeuten om zwangere en pas bevallen vrouwen te helpen. In dit netwerk delen we kennis over behandelingen die passen bij zwangerschap en zwangerschapgerelateerde klachten.

Het ZwangerTotaal-programma bestaat uit een serie behandelingen die door de oefentherapeut worden gegeven. Bij de ontwikkeling van het programma van ZwangerTotaal zijn verschillende andere zorgverleners betrokken, zoals verloskundigen, huisartsen en gynaecologen.

Wilt u zich aanmelden voor de zwangerschapscursus, individueel of in groepsverband, dan kan dat via de website van ZwangerTotaal. Als wij uw aanmelding hebben ontvangen, plannen we een intakegesprek waarin we samen kijken welke aanpak het beste bij uw situatie past.

Het programma van de behandelingen en alle overige informatie kunt u terugvinden op de website van ZwangerTotaal. De tarieven voor zwangerschapsoefentherapie vindt u op onze pagina Tarieven.